In 2024 bestaat Scheer & Foppen Installatietechniek 60 jaar. Dat is een mijlpaal om bij stil te staan. In het kader van dit 60-jarig bestaan blikken we met een aantal collega’s terug op hun - soms behoorlijk lange – carrière bij ons mooie bedrijf. We stelden ze 6 vragen over 60 jaar SFI, 6 over 60. Wat hebben ze meegemaakt, wat hebben ze geleerd, wat is hen bijgebleven en waar zijn ze trots op? In 6 over 60 lees je de antwoorden op deze vragen. Deze keer: Joep van Hamont die zijn vak tijdens zijn werk in de praktijk bij SFI heeft geleerd.
Joep: “Dat moet na de Bouwvak van 2008 zijn geweest. Ik was toen 16 jaar en wist, behalve het vakkenvullen in de supermarkt, nog niet wat werken was. Pas een paar maanden eerder had ik besloten dit vak (loodgieter, red.) te willen leren via een leer-werktraject. Op de eerste dag meldde ik me bij een projectleider, maar die was verbaasd dat ik er al was. Hij had me eigenlijk twee weken later pas verwacht, zo had de school dat aangegeven. Er moest dus snel geschakeld worden en toen kwam het zo uit dat ik Rob Sluiter kon assisteren. Het toeval wilde dat ik Rob Sluiter ken, van het waterpolo, we hebben bij dezelfde club gespeeld. Dus dat was gelijk vertrouwd en een fijne start.”
“Dat is de afwisseling in het werk. Nu zitten we dan wel even wat langer op deze klus, maar het vak ‘loodgieten’ is enorm breed. Zelf heb ik altijd heel veel schik in het installeren van het Pluvia-systeem, een systeem voor het afvoeren van regenwater van platte daken waarbij geen zichtbare leidingen aan de buitenkant van een pand worden gebruikt. Het is een onderdruksysteem. Een trechter op het dak zorgt bij het vollopen van de dunne, inpandige leidingen voor een vacuüm waardoor het regenwater snel en efficiënt, tot zelfs 12 liter per seconde van het dak wordt gezogen.”, zegt Joep.
Joep: “Ik heb natuurlijk een praktijkvak, je moet de dingen echt in de praktijk leren. Het meeste leer je van zien hoe collega’s het doen en het dan ook zelf doen. Natuurlijk doe je wel eens een cursus, maar vaak gaat dat over iets dat je dan inmiddels al tig keer hebt gedaan en dus al onder de knie hebt. Maar SFI moet voldoen een wettelijke eisen en normen en daarom moet iedereen wel z’n papiertjes hebben.”
Tijdens en naast zijn werk bij SFI heeft Joep overigens gewoon doorgeleerd en alle nodige diploma’s gehaald.
Joep vervolgt: “Het meeste heb ik geleerd van Frits Hartgers. Die werkt hier niet meer, maar in de periode dat ik nog leerling was heeft hij me wel geleerd wat werken is en hoe je de dingen doet. Dus niet allen maar kijken hoe het moet, spullen sjouwen en de vloer aanvegen, maar ook gewoon de dingen doen! Hij gaf me het vertrouwen in de zin van ‘als we Joep die buigstang geven, dan komt het wel goed. En als het niet goed komt, dan doet ie het nog een keer’. Hij durfde dingen uit handen te geven en dat heeft mij veel gebracht.”
Joep: “Een goede organisatie die binnen haar mogelijkheden er altijd alles aan wil doen om dingen goed voor iedereen te regelen. Zowel voor klanten als voor medewerkers. Dingen makkelijker, simpeler, sneller maken. Daar wordt heel veel over nagedacht. Als het met een bepaald soort gereedschap makkelijker, sneller of veiliger gaat, dan wordt dat geregeld. Dit is iets wat zich vooral de laatste jaren heeft ontwikkeld.”
Als het met een bepaald soort gereedschap makkelijker, sneller of veiliger gaat, dan wordt dat geregeld.
“Toevallig zijn we net (op het moment van schrijven, red.) met z’n allen wezen bottervaren. Dat vond ik wel een fantastisch iets, één van de leukere activiteiten die we gedaan hebben. Wat het zo leuk maakte is in de eerste plaats dat je heel veel collega’s, die normaal niet zo vaak ziet, weer eens spreekt. Eerst een select groepje op de boot, daarna op een eiland veel meer. Verder vind ik zeilen geweldig om te doen en het weer was ook nog eens prachtig.
Sinds de Coronaperiode gaan we ook af en toe met een kleiner groepje van de afdeling wel eens wat eten. Eén of twee keer per jaar of zo. Dat is toen ontstaan omdat bedrijfsfeesten niet konden, maar eten in een restaurant wel. Dan gaan we naar een restaurantje en daarna drinken we nog een drankje in de stad.”, aldus Joep.
Joep: “Ik heb geleerd om te gaan met tegenslagen en me aan te passen aan veranderingen. In de techniek volgen veranderingen en innovaties elkaar snel op en ook op de bouw verandert er wel eens wat. Soms heb je op de bouw iets gemaakt en dan wil de klant het toch anders. Bijvoorbeeld een toilet dat niet links maar rechts moet komen terwijl je net alles voor links hebt geregeld. Dan vallen er best eens wat scheldwoorden hoor, maar ja, de klant bepaalt. Dan moet het gewoon anders. Ik kan daar inmiddels heel goed mee omgaan.”