6 over 60 – ‘Structuurman’ Hans Mestebeld

In 2024 bestaat Scheer & Foppen Installatietechniek (SFI) 60 jaar. Dat is een mijlpaal om bij stil te staan. In het kader van dit 60-jarig bestaan blikken we met een aantal collega’s terug op hun - soms behoorlijk lange – carrière bij ons mooie bedrijf. We stelden ze 6 vragen over 60 jaar SFI, 6 over 60. Wat hebben ze meegemaakt, wat hebben ze geleerd, wat is hen bijgebleven en waar zijn ze trots op? In 6 over 60 lees je de antwoorden op deze vragen. Deze keer: Hans Mestebeld, die even moest slikken toen hij hier in 2017 startte. 

Hans Mestebeld werkt sinds 2017 als lasser/monteur voor SFI. Daarvoor werkte hij in de offshore als lasser/monteur aan laadarmen van maritieme laadarmsystemen die vloeistoffen en vloeibaar gemaakte gassen overbrengen naar schepen. Hier werkte Mestebeld met pijpdiameters die wel 20 keer groter zijn dan de diameters waarmee hij nu werkt. Totdat het bedrijf waarvoor hij werkte failliet ging.

afbeeldinghansmestebeld

Kan je je eerste werkdag bij SFI nog herinneren?

Mestebeld: “Collega’s hebben me hier voorgedragen en SFI wilde met me in gesprek over een functie als lasser/monteur. Ik heb toen gezegd dat ik dat niet wilde omdat ik het te ver weg vond (Mestebeld woont in Zwolle, red.). Mijn vrouw heeft me toen toch overgehaald. Ze zei “Hans doe het toch maar”. De eerste dag was toen best even schrikken. Ik vond dat de werkplaats niet goed was georganiseerd. Dat heeft drie maanden geduurd.“ En dat terwijl Mestebeld een aantal keer in het interview aangeeft dat hij van structuur houdt.

Een andere functie ambieert Mestebeld niet meer. Hij heeft in het verleden veel in de buitendienst gewerkt en is nu heel blij met zijn plek in de werkplaats en zijn vaste vrijdag vrij. “Ik heb nu structuur en dat vind ik heel erg fijn. Een uurtje overwerken, of wat mij betreft een hele nacht, vind ik helemaal niet erg, maar die vrijdag is me heilig.”

Wat is de meest opvallende verandering bij SFI geweest sinds u in dienst bent getreden?

“De organisatie is een stuk professioneler geworden. Die eerste drie maanden waren best zwaar, maar de organisatie is veranderd en ‘ze hebben geluisterd’. Ik heb in de eerste drie maanden nog wel getwijfeld of ik zou blijven of niet. Mijn vrouw heeft me toen gemotiveerd om nog even door te zetten. Ik heb toen ook een aantal gesprekken met leidinggevenden gehad en op een gegeven moment ging ik erin geloven en voelde het goed!

Nu kan ik zeggen dat ik hier met plezier werk. Ik ga fluitend naar mijn werk en fluitend naar huis. Het is een heel fijn bedrijf.”, aldus Mestebeld.

Hoe zou je het bedrijf Scheer & Foppen Installatietechniek omschrijven?

Mestebeld: “Professioneel, een prettige werksfeer, sociaal en betrokken, ook bij de privésituaties van werknemers, dat mag duidelijk gesteld worden. We zijn het niet altijd met elkaar eens, maar overal valt over te praten.”

Zijn er bepaalde tradities binnen SFI waar je veel waarde aan hecht?

“De personeelsfeestjes, die vind ik heel erg goed. Zo organiseren ze tijdens het EK-voetbal ook meteen een gezellige avond op kantoor om samen naar de wedstrijd te kijken. Daar zit dan ook altijd lekker eten bij, een barbecue of zo.”, zegt Mestebeld. Zelf is hij er niet bij, want na een dag werken wil hij graag douchen en dan is Zwolle net even te ver om nog een keer terug te rijden. “Bovendien vind ik het persoonlijk dan ook fijn om thuis te zijn, ik houd van structuur in mijn dag.”

Zijn er collega’s met wie u een speciale band heeft?

Mestebeld: “Ja, met Denis Kanga. Dennis komt uit Kongo en daar kan ik hartstikke goed mee. Ik werk heel veel met hem samen aan de installaties en dat gaat heel goed. Hij is in 1994 naar Nederland gekomen, is de Nederlandse taal machtig geworden en wij werken heel fijn samen.”   

Wat is de meest uitdagende klus die je bij SFI hebt gedaan?

“Die is er niet. Ik doe dit werk met twee vingers in de neus.”, lacht Mestebeld. Op de vraag of dat door zijn ervaring in zijn vorige baan komt antwoordt Mestebeld bevestigend. “Daar hadden we te maken met constructie van 40 of 50 ton waar veel meer bij kwam kijken, zoals een heisplan en zwaarder laskeurwerk. Dat was wel een paar treedjes hoger.”

Terwijl we het interview afronden zegt Mestebeld dat we nog mogen benadrukken dat de directie van SFI heel sociaal en betrokken is naar haar werknemers toe wanneer er privé iets speelt. Bij deze!